Hiking with children

Vandra med barn är ett perfekt sätt att kombinera utflykt med aktivitet, kunskap och natur.

Oftast orkar barn gå längre sträckor än man tror och det handlar främst om hur du som vuxen lägger upp vandringen. Här får du tips på vad du kan tänka på innan ni beger er ut.

Frisk luft och motion är bra för människor i alla åldrar och vandring är en enkel aktivitet att göra tillsammans som inte kräver särskilt mycket förberedelser.

Här är några tips på hur ni får ut mer av vandringen tillsammans:

-   Ta många pauser för lek och aktivitet samt för att fika och fylla på med ny energi.

-   Berätta om naturen och bygg upp en spänning med att vara ute.

-   Låt vandringen få ta tid och planera inte in en för lång vandring första gången.

-   Ta med en kikare, lupp eller annat för att undersöka naturen på nära håll.

-   Vandra tillsammans med andra, är fler barn med på turen har de en tendens att orka lite mer.

Hur ska man klä ett barn för naturen?

Att klä ett barn för olika temperaturer och säsonger bygger på samma regler som för vuxna –lager på lager principen. Eftersom våra kroppar behöver kunna kylas av respektive värmas upp snabbt utifrån ens egna behov är det smidigt att klä sig i olika lager som enkelt kan tas av eller på. Läs mer på 1177’s klädguide kring hur man just kan tänka när man klär ett barn för att vistas ute i naturen.

Hur långt kan ett barn gå?

Det är väldigt individuellt hur långt ett barn orkar gå och beror på energinivå och dagsform.

Från det att barn lär sig att gå och upp till ca tre års ålder vill dem gärna härma de vuxna och kan ströva kortare sträckor tillsammans med en vuxen. Låt barnet undersöka naturen och känna sig delaktig i aktiviteten. När benen blir trötta kan en bärsele eller barnvagn med kraftigare däck komma till användning, läs mer om olika sätt att bära och rulla fram mindre barn i naturen på www.utebarn.se

För lite större barn som går helt själva kan det vara bra att börja med en kortare sträcka första gången ni vandrar för att stegvis kunna öka på och gå längre sträckor. Så länge det finns något spännande som händer längs vandringen och de fylls på med proviant i jämna mellanrum så kan ett barn gå längre sträckor än man tror. Nedan finns tips på aktiviteter som kan göras i samband med en vandring för att hålla uppe humör och intresse. Ett sätt kan vara att låta barnet bära sin egen matsäck eller målarbok i en mindre ryggsäck för att förstärka känslan av att vara en del av äventyret.

Tips på aktiviteter för barn ute i naturen

Barn och vuxna mår bra av att röra sig ute i naturen, men ibland är det svårt att veta hur man ska locka barnen till att tycka att det är roligt också. Här följer några tips som kan underlätta och förgylla er tid ute på Hallandsleden.

För yngre barn

Vilka löv är vilka? Plocka tillsammans vackra löv från marken och ta med hem och pressa mellan två pappersark i en tung bok. Efter en vecka har löven pressats färdigt och ni kan gemensamt limma upp löven på ett papper och skriva dit trädets namn.

Lyssna på naturens ljud. Lyssna på fågelljud och försök urskilja hur många olika fåglar ni hör. Hör ni andra ljud?

Trött i benen? När benen känns tunga kan man leka att man ska gå som olika djur för att få upp energi. Gå som en myra, en elefant eller en hare.

Något i "kikarn". Låt barnet plocka ett stort löv och göra ett hål i det med fingret, och sedan titta igenom hålet som en kikare. Titta upp, titta ner, vad är det du ser?

Vad finns i påsen? En vuxen samlar ihop 4-5 saker från naturen (till exempel: mossa, kotte, bark…) och lägger i en ogenomskinlig påse. Låt sedan barnet sticka ner handen och känna på sakerna och sedan försöka leta rätt på samma saker i naturen.

Vad gömmer sig i en ring? Lägg ut ett snöre i en cirkel på valfri plats och undersök vad som finns inom cirkeln (en blomma, mossa, stenar, en myra…?) Räkna tillsammans hur många saker ni kommer upp i. Prova gärna olika ställen för att se hur landskapet skiljer sig.

Utforska. Hitta något längre fram på leden som ni ska undersöka, till exempel en stubbe och ställ frågor till barnet. ”Var tror du att den kommer ifrån?” eller ”Vad tror du gömmer sig under den stora granen?”. Bygg upp en spänning i att vara ute i naturen och upplev den tillsammans.

För lite äldre barn

Igenkänning av ljud. Lyssna på några vanliga fågelljud hemma eller i bilen och försök vissla deras melodier. Försök sedan identifiera ljuden i naturen när ni är ute i skogen.

Naturlig äventyrspark. Använd naturen som en naturlig idrottsplats, bestäm en bana som ni ska ta er igenom, på vägen måste ni hoppa över stockar, krama ett träd och plocka en kotte, för att sedan springa i mål. Använd fantasin!

Göra upp eld. Packa ner picknick och ta er till en lägerplats. Lär barnet hur man gör upp eld och berätta vad som är viktigt att tänka på. Var noga med att släcka elden helt innan ni går och tänk på att det råder eldningsförbud om det är mycket torrt i skog och mark.

Räkna ut en grans ålder. Granen får det första grenvarvet när det är tre år gammalt och sedan ökar grenvarven med ett för varje år. Räkna tillsammans antalet grenvarv på en gran och lägg sedan till tre år så får ni fram granens ålder.

Vilket träd är äldst? Det går även att räkna årsringar på en stubbe för att få fram dess ålder. Under ett år bildas det en mörk och en ljus ring i ett träds stam. Räkna de mörka eller ljusa ringarna så får ni fram dess ålder. Detta kan dock ta lång tid, vissa träd är nämligen flera hundra år gamla.

Lär dig hitta. Ta med karta och kompass ut i skogen och lär ut hur de fungerar och används. Låt barnet peka ut väderstrecken med hjälp av kompassen eller bestäm er för att gå mot en specifik sevärdhetssymbol eller plats på en vandringskarta.

Tips på barnvänliga sträckor på Hallandsleden

Gårdshult naturreservat till Simlångsdalen

Ett tips är att ta sig öster om Halmstad. Här kan ni börja vid parkeringen på Gårdshult naturreservat och gå norrut förbi Danska Fall ner till Simlångsdalen och Tallhöjdens Värdshus, en sträcka på ca 4 km. Danska Fall har en spännande historia och här kan man få en stämpel om man samlar på "naturreservat". Avsluta med en gofika på Tallhöjdens Värdshus.

Tyvärr så är det här tipset svårt att ta sig med kollektivtrafik ena hållet men har man vandringskompisar med bil så kan man samåka och ställa en bil på Gårdshults parkering och en vid Tallhöjdens Värdshus. Det är möjligt att åka buss från Halmstad till Simlångsdalen tur och retur och gå sträckan fram och tillbaka istället och då ha med egen fika.

Planera din resa här med HallandsTrafiken.

Fler tips kommer.